Membina Kekayaan Dengan Menjana Nilai

Satu fakta yang diketahui ramai bahawa usahawan menjana nilai. Usahawan yang berjaya adalah mereka yang mencipta nilai yang paling banyak dan nilai adalah istilah digunakan yang bermaksud ‘pengeluaran’. Istilah 'usahawan' pula digunakan oleh dunia lama untuk menggambarkan perniagaan yang berjaya - kerana pada abad yang lalu, jutawan paling berkuasa adalah pengeluar. Apabila kadar penduduk bertambah dan sumber berkurangan, usahawan terkaya datang dari perniagaan hartanah - pemaju dan pembina. Dalam dekad semasa, kekayaan baru boleh didapati pada mereka yang mengawal maklumat dan data - orang seperti Google, Facebook dan Alibaba. Takrif baru ‘nilai’, oleh itu, adalah sesuatu yang tidak mudah didapati. Jadi, lebih banyak anda membuat dan menambah ‘nilai’, maka anda menjadi lebih keusahawanan.

Oleh itu, perkara asas di kalangan usahawan yang berjaya adalah nilai. Pengilang A menghasilkan barangan. Penyedia perkhidmatan menawarkan perkhidmatan. Pasaran internet menyediakan platform. Bank A menyediakan kecairan dan keselamatan transaksi. Walaubagaimanapun, jika perniagaan anda semata-mata memborong dan menjual produk untuk membuat keuntungan, anda tidak mempunyai nilai tambah. Masih ada ruang untuk mendapat keuntungan yang lebih banyak, tetapi perniagaan menjadi kurang mampan dan pertumbuhan anda adalah terhad.

Untuk anda menjadi pencipta kekayaan sebenar, anda perlu menambah nilai kepada kitaran penggunaan keseluruhan. Jika anda seorang peruncit, anda perlu menawarkan pilihan (iaitu kualiti dan pelbagai barangan yang anda tawarkan) dan memudahkan pelanggan dari segi penyampaian perkhidmatan. Jika anda penyedia pengangkutan, anda perlu pastikan tidak hanya penghantaran sampai ke destinasi, malah memastikan ketepatan masa dan keselamatan barangan. Jika perkhidmatan anda memudahkan pelanggan dan konsisten setelah dimasukkan nilai tambah tertentu, pelanggan anda tentunya tidak keberatan untuk membayar lebih dan kekal sebagai pelanggan anda dalam tempoh lama.

Sebahagian daripada kita mengambil mudah bagaimana perniagaan dijalankan pada masa sekarang dan gagal untuk melihat bagaimana perniagaan perlu dijalankan pada masa hadapan. Kita perlu sentiasa bertanya adakah kita menambah nilai (atau kurangkan nilai) kepada pelanggan. Hanya selepas itu, kita pasti, bahawa perniagaan kita boleh menjadi mapan dalam jangka masa panjang.